Kulinarne podróże - przystanek Węgry - 22.04.2021r.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
27 kwietnia 2021

22 kwietnia 2021 roku, kontynuując kulinarną podróż dookoła świata, wychowankowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Broninie dotarli na Węgry. Było to trzecie spotkanie w ramach realizacji innowacji pedagogicznej pn.: "KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”, podczas którego mieszkańcy Ośrodka wzbogacali swoją wiedzę na temat kultury, zwyczajów i tradycji Węgrów, ze szczególnym uwzględnieniem ich preferencji kulinarnych.

Młodzież poznała położenie, symbole narodowe, stolicę, największe miasta i zabytki tego kraju. Z zainteresowaniem słuchała o wynalazkach, sławnych ludziach, ciekawostkach związanych z Węgrami. Emocjonujące okazały się tamtejsze atrakcje, czyli baseny mineralne i termalne w naturalnych grotach i skalnych jaskiniach oraz Balaton, największe jezioro Węgier, które jest zarazem największym jeziorem Europy. Ponadto wszystkich zachwycił Czardasz - bardzo zróżnicowany i dynamiczny narodowy taniec węgierski.

Równie ciekawa okazała się kuchnia węgierska, słynąca z dań jednogarnkowych. Wychowankowie dowiedzieli się, że królująca w niej czerwona papryka znajduje zastosowanie w wszystkich tradycyjnych potrawach, tj: gulaszu, bograczu, leczo.

Po obejrzeniu prezentacji, albumów i książek kulinarnych przyszedł czas na sprawdzenie zdobytych przez wychowanków wiadomości w quizie wiedzy o Węgrzech. Wszyscy doskonale poradzili sobie z przygotowanym zadaniem. Potwierdzili przypuszczenia wychowawców i pokazali, że temat ich zaciekawił.

Zwieńczeniem kulinarnej podróży były zajęcia praktyczne, czyli przyrządzenie popularnego na Węgrzech leczo. Przed tym zadaniem stanęły oczywiście dziewczęta grupy pierwszej. Szybko przejęły inicjatywę w kuchni, przydzieliły sobie czynności do wykonania, dlatego na efekt końcowy nie trzeba było długo czekać. Leczo smakowało wybornie mieszkańcom Ośrodka, którzy ciekawi są już kolejnych zajęć. Gdzie wybierzemy się w przyszłym miesiącu? Na razie zachowamy to w tajemnicy… Ale już dziś serdecznie zapraszamy na następny przystanek na naszym kulinarnym szlaku po świecie pod nazwą "Kulinarne podróże – smaki świata”.

Autorzy innowacji: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech.

Autor: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech; Foto: M. Kocjan, A. Śmiech, J. Tomala

Galeria

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże

  • Powiększ zdjęcie kulinarne podróże

    kulinarne podróże