Innowacja pedagogiczna "Kulinarne podróże - smaki świata". Przystanek Francja!

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
24 marca 2022

W dniu 21.03.2022 r., podczas już przedostatniego spotkania w ramach innowacji pedagogicznej pn.: „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA” wychowankowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Broninie udali się w fascynującą podróż do Francji. To jeden z najmodniejszych i najsmaczniejszych krajów świata, pachnący lawendą i świeżymi ziołami. Gdzie bogata historia splata się z elegancką nowoczesnością, a najwyższe szczyty Europy kontrastują z lazurowymi wodami Morza Śródziemnego i Atlantyku. Cały ten niezwykły klimat dopełnia aromatyczna kuchnia, której potrawy znane są na całym globie. Dlatego Francją nietrudno się zachwycić!

 

W czasie wirtualnej wyprawy po Francji uczniowie mieli okazję dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o tym niezwykłym kraju. Poznali m.in. położenie na mapie Europy, symbole narodowe, stolicę, największe miasta, walutę, wynalazki. Zwiedzili ciekawe miejsca i atrakcje turystyczne, które przyciągają turystów z całego świata takie jak: Wieża Eiffla, Łuk Triumfalny, Katedra Notre-Dame w Paryżu, przepiękne plaże na Lazurowym Wybrzeżu oraz urokliwe pola lawendy w Prowansji. Duże wrażenie zrobił na wszystkich Disneyland Paris – tematyczny park rozrywki, gdzie przekraczając bramę wchodzi się w niezwykły świat bajek, magiczne królestwo zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ponadto wychowankowie zdobyli wiedzę na temat zwyczajów i preferencji kulinarnych Francuzów. Jak się okazało Francja od wieków słynie ze znakomitej kuchni, najbardziej wykwintnych dań oraz wybitnych kucharzy. Kuchnia francuska to wiele różnorodnych  specjałów, zarówno spotykanych niemal wyłącznie w tym kraju, jak ślimaki w różnym wydaniu i żabie udka,
a także stosowanych chętnie i w innych krajach, jak sałatki z oliwą z oliwek, owoce morza, wołowina, zupy jarzynowe, owocowe tarty. Oprócz wyrafinowanych dań w kuchni występują też proste bagietki, croissanty oraz znakomite sery. Po wirtualnych wojażach przyszedł czas na wykonanie zadania – zbudowanie w grupach wieży z klocków. Wszystkie skonstruowane budowle były bardzo pomysłowe i oryginalne. Śmiało można powiedzieć, że była to super zabawa, która sprawiła uczestnikom spotkania dużo frajdy i uśmiechu. Na koniec części teoretycznej wychowankowie rozwiązywali quiz wiedzy o Francji, z którym poradzili sobie doskonale.

Podsumowaniem kulinarnej podróży była część praktyczna, a więc przyrządzenie popularnego francuskiego dania. Wychowankowie grupy I z zapałem przystąpili do gotowania. Z przygotowanych produktów przyrządzili aromatyczną zupę cebulową z grzankami. Wykazali się przy tym dużą kreatywnością i umiejętnościami kulinarnymi. Przy pięknie nakrytym stole, w dobrych humorach, wszyscy ze smakiem konsumowali przyrządzoną potrawę. Zupa wyglądała apetycznie i smakowała wyśmienicie, co potwierdzili i inni wychowankowie Ośrodka, którzy zostali zaproszeni na degustację. Należy dodać, że jesteśmy dumni z naszych kucharzy, tych małych i tych dużych, którzy znakomicie poradzili sobie ze wszystkimi obowiązkami w kuchni i ugotowali fantastyczne danie!

Już wkrótce, ostatni przystanek na naszym kulinarnym szlaku po świecie pod nazwą „Kulinarne podróże – smaki świata”. Serdecznie zapraszamy!

Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

Galeria

  • Powiększ zdjęcie