III edycja Programu edukacyjnego "Lubella inspiruje i edukuje" - styczeń 2018

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
7 lutego 2018

"Lubella inspiruje i edukuje" to program edukacyjny o charakterze społecznym. 14 września ruszył program edukacyjny o roli produktów zbożowych w diecie "Lubella inspiruje i edukuje". Projekt skierowany był do wszystkich uczniów i nauczycieli szkół gimnazjalnych w Polsce. Jego misją było uświadomienie młodzieży jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywają produkty zbożowe. W ramach programu organizowany był również konkurs kulinarny "Uwielbiam gotować z Lubellą".

Celem programu było pokazanie gimnazjalistom, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek oraz jak właściwe odżywianie wpływa na ich zdrowie i sprawność fizyczną, zarówno obecnie jak i w przyszłości. We współpracy z dyplomowanym dietetykiem powstały materiały edukujące o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta i jak istotne miejsce w naszym codziennym jadłospisie zajmują produkty zbożowe.

Aby wziąć udział w programie wystarczyło pobrać bezpłatne materiały edukacyjne: scenariusz lekcji, uzupełniającą go prezentację Power Point, planszę - Piramida Zdrowego Żywienia dla młodzieży w wieku szkolnym oraz kartę pracy ucznia.

Pod kierunkiem wychowawczyni w oparciu o kompleksowo opracowane materiały zostały przeprowadzone interesujące lekcje dla uczniów klasy IIa Gimnazjum na temat zdrowej diety, właściwego komponowania posiłków oraz roli produktów zbożowych w codziennym menu. Wiedza ta pomogła gimnazjalistom w rozsądnym wyborze składników posiłków, z korzyścią dla zdrowia i sprawności umysłowej.

Za udział w kolejnej edycji Programu uczniowie otrzymali Certyfikat potwierdzający udział w III edycji Programu Edukacyjnego.

Autor: Małgorzata Władna

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Certyfikat

    Certyfikat