"Kuchenne smaki różnych regionów świata" - rok szkolny 2020/2021
Innowacja pedagogiczna "Kuchenne smaki różnych regionów świata" realizowana w roku szkolnym 2020/2021 była adresowana do uczniów klas Ia i IIb Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
Autorzy innowacji: Edyta Solarska i Arleta Sadło-Paterek
W roku szkolnym 2020/2021 przeprowadzone zostały zajęcia dla uczniów klas Ia SPdP i IIb SPdP w ramach innowacji pedagogicznej. W zajęciach uczestniczyło 10 uczniów.
Zajęcia były realizowane w ramach obowiązkowych zajęć edukacyjnych (przysposobienie do pracy z zakresu pomoc w gospodarstwie domowym).
Celem innowacji było rozwijanie zainteresowań kulinarnych poprzez prezentację historii pochodzenia potraw z różnych regionów świata, rozwijanie umiejętności dochodzenia do wiedzy drogą obserwacji oraz wykonywanie czynności praktycznych wykorzystywanych w życiu codziennym poprzez doskonalenie technik przygotowywania, wydawania posiłków, jak również dobór odpowiednich przyrządów i narzędzi kuchennych.
Uczniowie:
Osiągnięto zakładane efekty:
Podczas zajęć uczniowie zdobyli i utrwali wiedzę na temat położenia poszczególnych państw na mapie świata, zapoznali się z jego ciekawostkami kulinarnymi. Rozwijali również swoje umiejętności praktyczne poprzez samodzielne wykonywanie proponowanych potraw zgodnie z ustalonym harmonogramem. Odczytywali wybrane przepisy potraw z książek kucharskich. Przygotowywali składniki, zgodnie z instrukcją. Zgodnie współpracując w grupie przygotowywali dania z rożnych regionów świata.
Prowadzone zajęcia rozbudziły w uczniach zainteresowanie sztuką kulinarną, pogłębiły swoja wiedze o różnorodności potraw. Uczniowie w sposób aktywny uczestniczyli w zajęciach, najwięcej przyjemności sprawiało im degustacja i wdrażanie własnych pomysłów podczas pracy. Podejmowane działania sprzyjały integracji zespołu i rozwijaniu umiejętności współpracy
Na podsumowanie zajęć z poznawania smaków kuchni z różnych regionów świata wykonane zostały :