Innowacja pedagogiczna "Kulinarne podróże - smaki świata". Przystanek Ukraina!

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
20 maja 2022

Wszystko co dobre szybko się kończy….Również nasze kulinarne podróże po świecie dobiegły końca. Dnia 16. maja 2022 roku uczniowie Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Broninie udali się w ostatnią wirtualną wycieczkę w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „KULINARNE PODRÓŻE – SMAKI ŚWIATA”. Po zwiedzeniu dziewięciu państw znajdujących się na różnych kontynentach, tj. Europa, Ameryka Północna, Azja, ostatnim przystankiem była Ukraina. To kraj położony w Europie Wschodniej, jeden z sąsiadów Polski, który w ostatnich miesiącach bohatersko stawia opór w toczącym się konflikcie zbrojnym.

 

Spotkanie tradycyjnie rozpoczęło się od ustalenia położenia Ukrainy na mapie Europy, poznania symboli: godła, flagi, hymnu, waluty, języka, stolicy oraz państw sąsiadujących. Wychowankowie poznali ciekawostki, m. in. z czego słynie kraj, a także liczne zabytki, dominującą religię i zróżnicowanie terenu. Mieli okazję podziwiać piękne, ręcznie wyszywane koszule ukraińskie, zwane soroczkami, będące elementami stroju ludowego, noszone zarówno przez kobiety, dzieci, jak i mężczyzn podczas różnych okazji.

Prezentacja ujmująca tradycje kuchni ukraińskiej pozwoliła przybliżyć wszystkim bogactwo i zróżnicowanie potraw, które mimo że nie należą do wyrafinowanych, to jednak zachwycają swoimi niepowtarzalnymi smakami i aromatami.

Po krótkiej rozmowie dotyczącej dramatycznych wydarzeń mających miejsce u naszych wschodnich sąsiadów, wychowankowie w geście przyjaźni z Ukrainą przygotowali własnoręcznie chorągiewki i kotyliony, a z wyciętych serduszek utworzyli hasło „SOLIDARNI Z UKRAINĄ”.

Jako podsumowanie części teoretycznej odbył się quiz, sprawdzający wiedzę młodzieży na temat odwiedzanych przez nas krajów, czyli Włoch, Polski, Węgier, Grecji, Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Chin, Turcji, Francji i oczywiście Ukrainy. Przygotowany test nie sprawił wychowankom najmniejszych problemów, a dodatkowo usystematyzował ich wiedzę o poznanych państwach, ich tradycjach, zwyczajach, upodobaniach kulinarnych.

Zwieńczeniem spotkania było przygotowanie przez wychowanków grupy pierwszej tradycyjnego dania Ukraińców jakim jest barszcz ukraiński. I tym razem, to zadanie okazało się łatwym do wykonania. Zupa smakowała wyśmienicie, również pozostałym mieszkańcom Ośrodka. Na zakończenie wszyscy degustowali się sękaczem - ulubionym deserem Ukraińców oraz kwasem chlebowym.

Niestety było to już ostatnie spotkanie w ramach realizacji innowacji pn. „Kulinarne podróże – smaki świata”. Pragniemy bardzo serdecznie podziękować WSZYSTKIM, którzy w jakikolwiek przyczynili się do realizacji naszych zajęć i pomogli w osiągnięciu zaplanowanych celów. Życzymy udanych podróży….nie tylko kulinarnych!

Autorzy innowacji i tekstu: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

Autorzy zdjęć: Małgorzata Kocjan, Agnieszka Śmiech

 

 

Autor: Agnieszka Śmiech, Małgorzata Kocjan

Galeria

  • Powiększ zdjęcie